Na de opheffing van de historische tramlijn van Maastricht naar Aken, is de hele lijn opgekocht door de Maastrichtse metaalhandelaar Dotremont. Deze stond in de volksmond ook wel bekend als “d’r iezerkeuning”. Ook al het rijdend materieel is destijds door deze metaalhandelaar opgekocht. Van de tramlocomotieven die op deze lijn gereden hebben, is de LTM 26 het enige exemplaar dat nu nog bestaat.

 

De LTM 26 in Hoorn teruggevonden

De LTM 26 is afkomstig van de Hannoversche Machinenfabrik AG, een Duitse fabrikant die tussen 1846 en 1931 stoomlocomotieven heeft gebouwd. Het ontwerp van de locomotief was gebaseerd op de inzichten van de Nederlandse ingenieur Verhoop. Zijn ingenieuze aandrijftechniek met een bijzondere stoomschuifbeweging, voedingswaterbehandeling en oververhitte stoom moest leiden tot eenvoudige en zuinigere exploitatie. De LTM 26 kwam na de opheffing van de tramlijn bij diverse Duitse industrieën terecht, waar ze rangeerwerkzaamheden verrichtte. Via diverse omzwervingen kwam deze tramlocomotief uiteindelijk terecht in Hoorn, bij het Nationaal Stoomtram Museum dat tegenwoordig bekend staat als Stoomtram Museum Hoorn Medemblik.

In eerste instantie reed deze locomotief hier verder onder het nummer 21. Bij de laatste revisie van deze locomotief kwam men er via het ketelnummer achter dat het hier om de LTM 26 ging. Sindsdien draagt deze oude dame de naam Stoomlocomotief 26 ‘Ir P.H. Bosboom’. De locomotief  kreeg deze naam als erkenning voor de grote verdiensten die deze NS directeur voor het museum heeft gehad. De ‘LTM 26’ kent vanwege haar cultuurhistorische waarde nu de hoogste A-status binnen de Collectie Nederland.

Een tijdelijk weerzien in 2017

De LTM 26 is in de zomer van 2017 per dieplader terug naar “huis” gekomen voor de Stoomtreindagen van de ZLSM. Een tijdelijk weerzien om nooit te vergeten voor liefhebbers van treinen en de rijke historie van Limburg.

X