“Hoe zuidelijker we komen, hoe mooier het landschap wordt. Je krijgt prompt het gevoel alsof je in het buitenland bent en dat terwijl het Limburgse heuvelland toch echt een typisch stukje Nederland is.” Wat maakt fietsen in deze regio voor het echtpaar Giesbers uit Noord-Holland zo bijzonder en aantrekkelijk?

 

Het ouder echtpaar dat voor een korte vakantie in onze provincie is neergestreken geniet zichtbaar. Limburg. Het is met recht hun meest favoriete provincie. Op een  terras in Gulpen nemen ze een korte pauze, voordat ze hun fietstocht vervolgen.  Ze nemen het er even van. Niemand lijkt vandaag haast te hebben. De plukjes  fietsers is het niet om de snelheid te doen. Lekker kuieren, maar dan op de fiets.

Neergestreken

Ze weten wat er met de Trambaanfietsroute wordt bedoeld.  “We hebben er over gehoord en gelezen”, vertelt de heer Giesbers. “Een prima idee als je het mij vraagt. Behalve dat het een stuk rustiger fietsen is, zie je waarschijnlijk veel meer van datgene wat dit gebied zo uniek maakt’, benadrukt hij.

De meeste fietsers maken-  ook voor het woon/werkverkeer veelal gebruik van de rijksweg N278, terwijl het alternatief  de zogenaamde slow-traffic route bijna letterlijk  op een steenworp afstand ligt.

Verkeer

Zijn echtgenote vult hem aan. “Ik vind het rijden op de drukke rijksweg niet bepaald prettig, zeker met al het voorbijrazende verkeer, ik fiets er liever niet. Vooral het stuk tussen Gulpen en Vaals. Zeker op de momenten dat je moet oversteken. Een alternatieve route is inderdaad een prima plan.”

De kritiek van een aantal tegenstanders op de komst van de Trambaanfietsroute kan het echtpaar niet echt plaatsen. “Er mogen toch alleen fietsers van de route gebruik maken? Stel dat het traject voor brommers was bedoeld, dan is het uiteraard een heel ander verhaal, maar dit plan kan mijn goedkeuring zeker wegdragen.”

X